Domowe lody z mleczka kokosowego
Nadchodzi, jak co roku niespodziewany, koniec lata. Dlatego trzeba korzystać z ciepłych dni, które jeszcze trwają i szybciutko biec do kuchni zrobić domowe lody.
Jak to, domowe lody z roślinek? Bez śmietanki, jajek, i jeśli ktoś chce, to nawet bez białego cukru? Tak!
Oto roślinne lody, które smakują wszystkim, nie tylko tym, którzy jedzą jedynie kaszę gryczaną z rzodkiewką (lody zostały gruntownie przetestowane przez fanów kiełbasy podwawelskiej).
tu lody towarzyszą tarcie z musem czekoladowym |
Mogą się pojawić pewne wątpliwości, czy takie lody są trudne do zrobienia albo czy lista składników przyprawia o zawrót głowy, bo potrzebne produkty są tak wyszukane i kosztowne. Może lepiej kupić gotowy sorbet zamiast zabierać się za przygotowywanie takich podejrzanych lodów? No bo przecież nie da się zrobić kremowych lodów bez maszyny do lodów, prawda? No i w ogóle, lody bez mleka?
Okazuje się, że nie, nie, nie i nie. Poniższy przepis nie rujnuje kieszeni tak, jak gotowe lody roślinne z delikatesów, a w dodatku można samemu regulować ilość i rodzaj cukru czy dodatków smakowych. Co najlepsze, do wykonania takich lodów wystarczy mały blender!
|
Przepis sprawdzony już kilkakrotnie w ciągu tego lata, za każdym razem wyszły pyszne, kremowe lody. W podstawowej wersji przypominają trochę lody "Bolero", takie w niebieskim pazłotku, które za dziecięcia obie Roślinożerne jadły w ilościach (prawie) hurtowych.
Podany przepis to baza, którą można wzmocnić przeróżnymi dodatkami:
- kilkoma kostkami roztopionej czekolady i kilkoma łyżkami kakao,
- kilka łyżek tahini i posiekanymi migdałami czy pistacjami (wychodzą przepysznie chałwowe!),
- rodzynkami i rumem,
- cynamonem,
- skórką i sokiem cytrynowym,
- musem marchewkowym i przyprawą do piernika,
wszystkim, co tylko dusza dyktuje (no może poza musztardą ;) ).
lody chałwowe, czekoladowe, cynamonowe i cytrynowe ze szpinakiem i świeżą miętą |
Trzeba pamiętać, że dodanie np. 2 szkl. jagód zmieni proporcje tłuste - chude w ogólnej masie lodów, wiec takie lody będą się dłużej rozmrażać, bo będą twardsze. Analogicznie, dodanie tabliczki czekolady i mnóstwa kakao sprawi, że lody będą miały więcej tłuszczu, więc będą miały inną strukturę i będzie je łatwiej wydobyć z pudełka. Z kolei dodanie rumu sprawi, że lody też będą się szybciej rozmrażać, bo alkohol nie zamarza.
lody z masłem orzechowym i bananem, mniam! |
Domowe lody z mleczka kokosowego
przepis pochodzi z veggiesonmyplate.blogspot.com
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1/3 szkl. płatków owsianych (to dzięki nim lody są bardziej kremowe)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego (albo innego, np. migdałowego, rumowego itp.)
- szczypta soli
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/3 szkl. cukru (lub stewia do smaku)
Przygotowanie:
- Miksujemy płatki owsiane na mąkę, następnie dodajemy wodę, mąkę ziemniaczaną, aromat, sól i cukier (jeśli używamy stewii, dodajemy ją później). Miksujemy jeszcze raz, na SUPER gładką masę.
- Kiedy uznamy, że masa jest już wystarczająco gładka, wlewamy ją do rondelka i podgrzewamy, uważnie mieszając, zwłaszcza po dnie. Po paru minutach masa zacznie gęstnieć i będzie przypominała budyń. Wtedy zdejmujemy rondelek z ognia.
- Dodajemy mleczko kokosowe i znowu miksujemy blenderem, aż masa będzie jednolita.
- Teraz dodajemy resztę składników, tzn. stewię (jeśli jej używamy) i wszystkie inne dodatki smakowe (roztopiona czekolada, tahini, cynamon...) . Gotową masę przekładamy do pojemnika (lub pojemników), w których będziemy zamrażać lody.
- Masę studzimy, wkładamy do zamrażalnika.
- Co mniej więcej godzinę zaglądamy do zamrażalnika, wyciągamy lody, miksujemy blenderem jeszcze raz, dokładnie zbierając łyżką zamarzającą warstwę, która będzie się stopniowo tworzyć przy ściankach pudełka.
Najlepiej zamrażać je w niedużych pudełkach, bo będą się zarówno szybciej zamrażać, jak i potem rozmrażać. Z podanych proporcji wychodzi niepełny litr masy-bazy, który można podzielić np. na 4 części, a do każdej dodać coś innego: czekoladę, tahini, rodzynki i skórkę cytrynową.
z rodzynkami i rumem |
Smacznego!
Anka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz