środa, 15 października 2014

Pachnący cynamonem jesienny torcik dyniowy (wegański)

Suche, ciężkie a przy tym glutowate ciasto z nijakim kremem. Takie jest, niestety, wyobrażenie o wegańskich czy innych "dziwnych" ciastach. Czy ciasto na zdjęciu pasuje do powyższego rysopisu? 


No cóż, NIE. Jest mięciutkie, wilgotne i przełożone lekkim, niezaklejastym kremem. Idealnie sprawdzi się w roli torciku na urodziny, imieniny czy inne podobne okazje. Przypomina trochę ciasto marchewkowe, ale jest delikatniejsze, bo zawiera dodatek o  mało wyrazistym smaku - dynię. A krem jest cudownie prosty, bo właściwie trzeba tylko zdobyć gęste mleko kokosowe (np. firmy Kier, lub upolowane na promocji w Lidlu).


Uprzedzam tylko, że z podanych proporcji wychodzi niewielki, choć wysoki torcik. Ja piekłam go w foremce o średnicy 18-20 cm. Więc jeśli chcemy poczęstować ciastem wielu gości, trzeba się zastanowić nad pomnożeniem podanych porcji składników przez dwa.


Wydaje mi się, że to ciasto jest naprawdę relatywnie łatwe do wykonania, o ile zgromadzimy wszystkie składniki i po wymieszaniu wszystkiego ze wszystkim nagle nam się nie przypomni, że tam chyba miała być jeszcze ugotowana i zmiksowana dynia, a przecież jej nie mamy :) Do przełożenia ciasta możemy wykorzystać dowolny dżem, niekoniecznie z mango, ja po prostu akurat taki miałam pod ręką. Dobrze sprawdzi się też dżem z pomarańczy (chociaż ten ma bardziej zdecydowany smak, więc to tylko dla fanów pomarańczy), moreli czy nawet brzoskwiń (oba są dość delikatne i nie mają mocnego zapachu).


I jeszcze słówko na temat dyni w tym cieście: wykonałam raz ciasto, używając poniższego przepisu, ale zamiast ugotowanej i zmiksowanej dyni dodałam... mus z cukinii i marchewki! Tak, "oszukałam" dynię i z ugotowanej w wodzie do miękkości cukinii i marchewki zrobiłam "mus dyniowy". Najlepsze jest to, że w smaku nie dało się zauważyć różnicy. Ot, taki trik, jeśli nie przygotowaliśmy się na nadchodzącą zimę i nie mamy zamrażarki lub spiżarki pełnej dyni.

Pachnący cynamonem jesienny torcik dyniowy (wegański)

ciasto to moja przeróbka tego przepisu

Składniki:

Na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju o neutralnym zapachu
  • 1 szkl. mleka sojowego/migdałowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3/4 szkl. musu z upieczonej/ugotowanej dyni
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Do przełożenia:
  • 1 słoik dżemu (z mango, moreli, brzoskwiń, pomarańczy) (ok. 280-300 g)
  • 1 łyżeczka agaru, rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody

Na krem:
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego, schłodzona w lodówce przez noc
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • stewia lub cukier puder do smaku

Do dekoracji:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Ciasto:
  1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
  2. W oddzielnej misce miksujemy dynię z olejem na gładką masę. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
  3. Do mieszaniny dyni, oleju i cukru dodajemy mleko i ocet. Miksujemy i dodajemy aromat waniliowy.
  4. Na koniec stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki do mokrych i szybko mieszamy.
  5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe porcje (ja używam w tym celu dwóch takich samych misek).
  6. Podzielone na dwie części ciasto przekładamy do dwóch tortownic o tej samej średnicy (18-20 cm). Jeśli nie mamy do dyspozycji dwóch tortownic, można upiec spody na dwa razy (będą się łącznie piec tylko troszkę dłużej niż ciasto w jednym kawałku) lub robimy drugą "foremkę" z podwójnie złożonej folii aluminiowej.
  7. Spody pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 st. Po tym czasie patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto się już nie klei i ewentualnie pieczemy jeszcze kilka minut.
  8. Upieczone spody wykładamy "do góry nogami" na czystej ściereczce i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dżem:
  1. W rondelku mieszamy agar i zimną wodę. Powoli podgrzewamy, dokładnie mieszając, aż woda z agarem zacznie się gotować.
  2. Zaczynamy dodawać dżem, po kilka łyżek na raz i BARDZO dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Krem:
  1. Chłodzimy puszkę mleka kokosowego co najmniej przez noc. Kiedy mleko jest już schłodzone, otwieramy puszkę i odlewamy wodnistą część mleka.
  2. W misce miksujemy kremową część mleka z mąką ziemniaczaną i aromatami. Dosładzamy do smaku.
  3. Odstawiamy do lodówki aż do momentu, kiedy będziemy potrzebować kremu.

Jak to wszystko połączyć:
  1. Jeden z upieczonych i wystudzonych spodów smarujemy dżemem (ok. 1/3 słoika). Układamy drugi spód na wierzchu.
  2. Resztą dżemu smarujemy całe ciasto: na górze i po bokach, wyrównujemy nożem do masła. Odstawiamy ciasto do lodówki i czekamy ok. 1-2 godziny, aż dżem z agarem zupełnie zastygnie.
  3. Kiedy dżem z agarem zastygnie, wykładamy krem z masła kokosowego na wierzch i boki ciasta. Rozprowadzamy równo przy pomocy noża do masła.
  4. Na koniec dekorujemy ciasto, np. kandyzowaną skórką pomarańczową. Chłodzimy ciasto aż do momentu, kiedy będziemy je podawać.

Smacznego!
Anka

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki! wysokie, bo upieczone w formie o niedużej średnicy :)

      Usuń
  2. piękny torcik! miło by było, gdyby znalazł się na mojej imprezie urodzinowej! palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :) a przez to, że krem zawiera odrobinę mąki ziemniaczanej, torcik miałby szansę dzielnie przetrzymać całkiem długą imprezę i nie zacząłby się rozpływać!

      Usuń
  3. Ja spiżarnię pełną dyni mam :) A torcik wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha! spiżarnia pełna dyni = swój człowiek ;)

      Usuń
  4. krem nie jest zagotowany z mąką ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie :) mąka ziemniaczana robi tu za śmietan-fix, który składa się głównie ze skrobi, tyle że kukurydzianej; pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mialam duza tortownice wiec wyszedl mi niziutki torcik, ale ledwo co wystarczylo mi na niego kremu i dzemu.. ale jest pyszny! Chociaz ciasto same w sobie jest takie dobre, ze wg mnie nie potrzebuje dodatkow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo nam miło, że torcik smakował :) dodatek dyni w cieście wymiata!

      Usuń