Zaczął się kolejny już w listopadzie lekko przedłużony weekend, czyli idealna okazja, żeby dłużej posiedzieć przy śniadaniu. A może nawet żeby jeszcze w szlafroku przygotować muffiny, które uprzejmie upieką się w czasie, kiedy my będziemy dopełniać porannej toalety. Nie będzie przecież dokąd biec, więc najlepiej siąść z pierwszą kawą, świeżo upieczonym muffinem i spokojnie pocelebrować długie śniadanie.
Muffiny niekoniecznie kojarzą się z czymś pożywnym, ale naprawdę łatwo jest je zamienić w sycące śniadanie. Wystarczy, że zamiast białej mąki użyjemy mąki pełnoziarnistej, a dodatkowo przemycimy jeszcze trochę błyskawicznych płatków owsianych i nasze muffiny w magiczny sposób staną się zdrowym śniadaniem, który dostarczy nam energii na parę dobrych godzin. Jeśli dołożymy do nich jeszcze jakieś świeże owoce, to dodatkowo będą pięknie pachniały.
Zgodzę się, że lekkie, delikatne muffiny to dobry pomysł na szybki deser, ale na śniadanie wolę takie trochę bardziej treściwe i mniej słodkie wypieki, więc i ten przepis poza mąką pełnoziarnistą i płatkami zawiera też proporcjonalnie niedużo cukru. Kiedy muffiny już miały wjeżdżać do piekarnika, przypomniał mi się cukier perlisty, którego prawie nigdy nie używam, więc stoi zapomniany w kącie. W ostatniej chwili pomyślałam, że takie białe kuleczki cukru będą ładnie kontrastować z ciemniejszym ciastem, dlatego moje zdrowe muffiny zyskały średnio zdrową posypkę z cukru. Za to jak ślicznie wyglądają! ;)
Nieważne, jakie domownicy mają plany na Święto Niepodległości, na jaki marsz się wybierają albo z kim będą się kłócić przy obiadowej zupce, na pewno skuszą się na pachnące muffiny ze śliwkami. A potem niech już się kłócą, czyja racja jest najbardziej słuszna. Chociaż może muffiny zakleją ich na tyle skutecznie, że zaniechają wszelkich dyskusji... hmm, pomarzyć zawsze można :)
Śliwkowe muffiny śniadaniowe
przepis to moja wersja muffinów z tego bloga
Składniki:
(na 12 solidnych muffinów)
- 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/4 szkl. błyskawicznych płatków owsianych (albo górskich, zmiksowanych, aż powstaną drobniejsze płatki)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szkl. drobno posiekanych śliwek
- 1/2 szkl. musu jabłkowego (albo rozgniecionego banana albo 2 łyżki mielonego siemienia + 6 łyżek wody)
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka sojowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- cukier perlisty do posypania
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
- W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy drobno pokrojone śliwki.
- W oddzielnej misce mieszamy pozostałe składniki (poza cukrem perlistym).
- Powoli dodajemy mokre składniki do suchych i szybko mieszamy, aż składniki się połączą.
- Wymieszane ciasto wykładamy do formy na muffiny, posypujemy cukrem perlistym.
- Pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min, aż muffiny się zarumienią.
- Upieczone muffiny zostawiamy na ok. 5 min w foremkach, potem ostrożnie wyciągamy z foremek (można pomagać sobie łyżką).
Smacznego!
Anka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz