niedziela, 16 lutego 2014

Ekspresowy makaron chiński z sosem z masła orzechowego

Kiedy w weekend trafi się ładna pogoda, aż szkoda siedzieć w domu i gotować... szczególnie, że w sobotę mało kto zrywa się bladym świtem, więc zanim skończy się śniadanie, robi się już południe. Co prawda, dni są coraz dłuższe, ale żeby złapać trochę słońca, z domu trzeba wyjść najpóźniej o trzeciej. Rozwiązaniem jest wtedy szybki obiad. 


Do dzisiejszego przepisu będą potrzebne marchewka, szczypiorek i makaron, a z rzeczy, które może nie zawsze są pod ręką - tofu, masło orzechowe i olej sezamowy.


Makaron chiński z sosem z masła orzechowego
(porcja dla 2 osób)
Moja wersja tego przepisu

Makaron:
dwie paczki makaronu błyskawicznego z zupek chińskich (można też taki makaron kupić oddzielnie)

Dodatki:
  • 180 g tofu (odciśniętego i pokrojonego w kostkę - jak odcisnąć tofu przeczytacie tutaj)
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w wąskie słupki
  • pęczek szczypiorku, posiekanego

Sos orzechowy:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 2-3 łyżki ciepłej wody


  1. Przygotować sos: rozetrzeć masło orzechowe z olejem sezamowym, następnie dodać sos sojowy, dobrze rozetrzeć. Dodać pozostałe składniki (oprócz wody), wymieszać. Na koniec po trochu dolewać wodę, szybko mieszając, aż powstanie gładki sos. Ilość wody zależy od rodzaju masła, którego użyjemy - masła "crunchy" z kawałkami orzeszków potrzebne były 3 łyżki.
  2. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj zalać wrzątkiem na 3 minuty, a potem odcedzić).
  3. Ułożyć na talerzach kolejno: makaron, marchewkę i tofu, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
  4. Pałaszować!

Obiad w piętnaście minut i można biec na słońce :)
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz