niedziela, 10 kwietnia 2016

Pacz to, czyli 10 rzeczy do przejrzenia w wolną niedzielę

Dawno nie wrzucałyśmy żadnych artykułów do poczytania. No, więc dziś nadrabiamy! :)




z bbc.com 
Co roku mnóstwo warzyw idzie na zmarnowanie, bo nie spełniają one standardów warzywnej urody. O ile można się zastanawiać na zasadnością konkursów piękności dla ludzi, o tyle normy wyglądu dla warzyw to już naprawdę czysta PA-RA-NO-JA.

z thefinancialdiet.com 
Zawsze warto popatrzeć, co ktoś poleca jako receptę na ułatwienie sobie życia. Ostrzegam, że artykuł zawiera taką informację na temat ciasteczek oreo, że jak następnym razem traficie na nie na sklepowej półce, to z pięć razy będziecie się zastanawiać czy je kupować, czy może jednak nie.

z vogue.co.uk
Co zamienić na co, żeby było trochę zdrowiej. Że frytki można zrobić z innych warzyw niż ziemniaki wiadomo nie od dziś, ale już napar z cytryny, imbiru, kurkumy i chili to nie aż taki banał, prawda? ;)

4. 6 Tips for Losing Weight on a Vegan Diet
z vegnews.com
Niby nic odkrywczego, ale można zajrzeć tak dla przypomnienia. Ja po przeczytaniu tego artykułu po raz kolejny musiałam sobie dodać jarmuż/szpinak do listy zakupów. Zbyt często o nich zapominam, niestety, także wg. mnie takie wskazówki nawet mają sens. Od czasu do czasu w każdym razie ;)

5. Turn Your Water Into A Tonic With These 5 Simple Recipes
z mindbodygreen.com 
Miejmy nadzieję, że jednak przyjdzie wiosna, a potem lato, czyli rozpocznie się sezon na chłodne napoje. Tu podają kilka nietypowych zestawień (np. kumin, mięta i plastry ogórka), które przydadzą się, jeśli znudzi nam się sama woda. 

6. Iconic American Landscape Photos, Recreated with Junk Food
z newyorker.com 
Bardzo ładne kompozycje udające prawdziwe krajobrazy, wykonane w całości ze śmieciowego jedzenia. W sumie puenta taka, że na śmieciowe jedzenie lepiej patrzeć niż je jeść ;)

7. Get More Out of Your Immersion Blender with These 5 Tips
z thekitchn.com 
Takie tam porady jak używać blendera żyrafy, żeby dłużej służył. Do zapamiętania na co dzień. Zawiera też praktyczną informację, że przy pomocy blendera można rozdrobnić najbardziej zapamiętałe grudki w sosie (czyli mama Bridget zamiast mówić "mieszaj ten sos, Una, to nie będzie grudek!" mogła powiedzieć "weź ten sos blenderem zmiksuj, Una!" ;) ).

8. Want to eat well? Forget about willpower
z ideas.ted.com 
Podobno w ciągu dnia podejmujemy średnio ok. 200 decyzji dotyczących jedzenia. Aua. Troszkę szok, prawda? W artykule sugerują, że silna wola to nie jest najskuteczniejsza droga do utrzymania zdrowej diety. A więc co? Okazuje się, że na jedzeniowe decyzje bardzo duży wpływ ma nasze otoczenie (np. oświetlenie, układ i dostępność produktów w kuchni). Do przemyślenia.

9. Your Quinoa Habit Really Did Help Peru's Poor. But There's Trouble Ahead
z npr.org 
Artykuł o tym, jak moda na komosę ryżową wpłynęła na rolników w Peru, gdzie się ją tradycyjnie uprawia. Mignęły Wam gdzieś informacje o tym, że od kiedy cały świat zaczął gotować komosę, nagle stała się ona zbyt droga dla Peruwiańczyków? Przywołane badania pokazują, że sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana, i że większe zagrożenie dla peruwiańskich upraw komosy stanowią nowe uprawy w Stanach, Kanadzie i Chinach. Czyli jak zwykle wychodzi na to, że każdy kij ma dwa końce.

z dailymail.co.uk
Czytam sobie książkę "Audrey w domu", napisaną przez syna Audrey Hepburn. W odróżnieniu od innych biografii poświęconych Audrey, ta zawiera też przepisy na dania, które Audrey sama lubiła jeść i przygotowywać. Miło się to czyta, choć większość przepisów zawiera albo mięso, albo nabiał. No i teraz mam zagwozdkę jak zweganizować najukochańsze ciasto czekoladowe Audrey hmmm...

Miłej niedzieli!
Anka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz