Ta zupa jest cudowna. Cudowna. Kremowa, nieskomplikowana i pięknie pachnąca. Nic tylko namaczać ciecierzycę i obierać ziemniaki. Mniam!
Może ona i nie wygląda zbyt pięknie, może ma kilka dziwnych składników, ale jaka ona jest pyszna! PYSZNA! Rozgrzewająca, sycąca, pachnąca Dalekim Wschodem :)
Bazę zupy stanowią zmiksowane ziemniaki, które sprawiają, że jest ona naprawdę niezwykle kremowa. Z kolei mieszanka przypraw bardzo mi odpowiada, bo zawiera chili, nasiona selera (albo anyżu) i kolendrę, czyli same przepięknie pachnące składniki.
Autorka oryginalnego przepisu pisała, że zupa to jej wersja nadzienia do pierożków samosa, z tym że na takie leniwe dni, kiedy wizja smażenia pierożków jest odstraszająca. W życiu nie robiłam pierożków samosa (to jeszcze przede mną!), ale tę zupę zrobię pewnie jeszcze nie raz. It's definitely a buy :)
Bazę zupy stanowią zmiksowane ziemniaki, które sprawiają, że jest ona naprawdę niezwykle kremowa. Z kolei mieszanka przypraw bardzo mi odpowiada, bo zawiera chili, nasiona selera (albo anyżu) i kolendrę, czyli same przepięknie pachnące składniki.
Autorka oryginalnego przepisu pisała, że zupa to jej wersja nadzienia do pierożków samosa, z tym że na takie leniwe dni, kiedy wizja smażenia pierożków jest odstraszająca. W życiu nie robiłam pierożków samosa (to jeszcze przede mną!), ale tę zupę zrobię pewnie jeszcze nie raz. It's definitely a buy :)
Wegańska indyjska zupa z ciecierzycy z mlekiem kokosowym i zielonym groszkiem
moja wersja tego przepisu
Składniki:
- 1,25 kg ziemniaków
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego o neutralnym zapachu)
- 6 ząbków czosnku, rozdrobnionych
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion selera (lub anyżu)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej (można pominąć)
- 6 szkl. wody
- 2/3 szkl. mleka kokosowego
- sok z jednej limonki
- 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
- 1 szkl. suchej ciecierzycy, opłukanej, namoczonej i ugotowanej do miękkości
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy je do miękkości w gorącej osolonej wodzie i odcedzamy.
- W dużym garnku na oleju krótko podsmażamy ząbki czosnku (ok. 2-3 min).
- Przyprawy rozcieramy w moździerzu i dodajemy do podsmażonego czosnku, chwilę trzymamy na małym ogniu (ok. 2 min).
- Kiedy przyprawy zaczną już pięknie pachnieć, garnek zdejmujemy z ognia i przy pomocy blendera miksujemy przyprawy na gładką masę, dodając po trochu ugotowane ziemniaki.
- Miksujemy przyprawy i ziemniaki, dolewając stopniowo wodę, tak żeby powstała kremowa zupa.
- Zupę zagotowujemy i dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę i zielony groszek.
- Zupę doprawiamy mlekiem kokosowym i limonką, trzymamy na małym ogniu ok. 15 min, żeby smaki się przegryzły.
- Solimy do smaku.
Smacznego!
Anka
Bardzo lubię takie strączkowe zupy ;) Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńdzięki! no, krzepiąca jest, dzięki tej ciecierzycy i groszkowi! :)
Usuńile zdrowia w takiej miseczce! :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze do tego pyszne! :)
Usuń