czwartek, 24 września 2015

Pizza z sercem (karczocha)!

Pizza na zdjęciach jest faktycznie z sercami karczochów, ale może być z czymkolwiek, na co macie ochotę. Ciasto jest przyjazne i łatwe do zrobienia, dlatego to jest też pizza z sercem (niekoniecznie karczocha ;-)


Jakiś czas temu uparłam się, że nauczę się robić pizzę i focaccię na cieście chlebowym. Ale, chociaż chleby wychodziły mi piękne, z pizzą jakoś się nie udawało. Zostawiałam ją do wyrastania w zimnie, jak radzą włoskie blogi - nie wyrastała w ogóle, albo ciasto się rozlewało, bo było za rzadkie. A jeśli już udało mi się je doturlać do piekarnika, wychodził wypiek cienki i twardy jak sucharek. No i trochę się zniechęciłam do pizzy w ogóle, i zarzuciłam takie pieczenie na jakiś czas.


Aż wreszcie ostatnio kupiłam na promocji puszkę karczochów w zalewie, z braku karczochów świeżych (czy Wam udaje się je gdzieś znaleźć?). Oczywiście, przekonałam się, że smak nie ten sam, no i zostałam z puszką karczochów do ożenienia w jakiejś potrawie.

Pomyślałam wtedy o prostej pizzy z jednym składnikiem, bez sosu pomidorowego i bez sera. To jest taka pizza domowa, nie cieniutka z pieca chlebowego, tylko właśnie grubsza, bardziej miękka; istnieje i taka odmiana, "pizza alta", czyli dosłownie wysoka.

Ponieważ karczochy to nie jest najbardziej powszechny i dostępny składnik, to można zrobić pizze z jakimś innym jednym składnikiem :) Może pizza z bakłażanem? Albo z samymi plastrami pomidorów?


Prosta pizza (z karczochami)

Składniki:

Ciasto
  • 1 szkl. ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 1 paczka suszonych drożdży (7 g)
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szkl. białej mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • oliwa z oliwek extra vergine 

Na wierzch:
  • Serca karczochów (z zalewy)
  • Rukola - do posypania na wierzchu

Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszamy z wodą, aż się rozpuszczą.
  2. Dodajemy cukier, sól i po trochu - mąkę. Mieszamy łyżką, a potem, jak już dodamy całą mąkę, ręką, bo łyżką może być trochę ciężko. Ciasta nie trzeba specjalnie wyrabiać, wystarczy, że składniki się dobrze połączą.
  3. Bierzemy nową miskę i wysmarowujemy ją oliwą - powinna wystarczyć 1 łyżka. Wkładamy tam kulę ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce bez przeciągów na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę zagniatamy, a potem rozwałkowujemy - z tej porcji na placek o średnicy około 30 cm.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni.
  6. Na pizzy układamy plastry karczochów (każdy można przeciąć na 2-3 części). Za pomocą pędzelka smarujemy pizzę oliwą po wierzchu.
  7. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, ale trzeba pilnować, żeby pizza się nie spaliła :)
  8. Upieczoną pizzę posypujemy po wierzchu rukolą.
Smacznego!
Magda

2 komentarze:

  1. kto by się nie skusił na tak smaczną pizzę?! ja na pewno mam na nią ochotę, tym bardziej, że chciałabym spróbować karczochy właśnie w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba te karczochy jeszcze są na promocji w Lidlu, więc dobra okazja, żeby złapać :)

    OdpowiedzUsuń