środa, 17 lutego 2016

Relacja z warsztatów i przepis na sałatkę z pieczonych buraczków

Pod koniec stycznia zorganizowałyśmy w Krakowie warsztaty kuchni roślinnej. Uczestniczki przez ponad trzy godziny dzielne mieszały, siekały i gotowały. Było przy tym mnóstwo zabawy!


Przestrzeń na warsztaty udostępnił Apartament Krakowski - dziękujemy i polecamy :)



Nasze menu obejmowało pełen obiad, a więc pierwsze danie - zupa krem z pieczonej papryki, drugie - kotlety z całych ziaren soi, a do tego dwie sałatki - z pieczonych buraczków i z granatu. Przy okazji pokazałyśmy jak "rozbroić" te owoce o pięknych czerwonych ziarenkach.

Sałatka z granatem


Nie mogło oczywiście zabraknąć deseru - było to ciasto czekoladowe z cukinią.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Uczestniczki warsztatów zgodnie twierdziły, że czas minął im niepostrzeżenie.



Dziękujemy wszystkim za przybycie i cieszymy się na myśl o kolejnych warsztatach :-) A poniżej przepis na sałatkę z buraczków - wszystkie pozostałe przepisy są już na blogu (wystarczy kliknąć linki w tekście powyżej).


Sałatka z pieczonych buraczków


Składniki - warzywa:

2-3 średnie buraczki, obrane i pokrojone w kostkę
1-2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
 1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz

uprażone pestki dyni
rukola / mix sałat


Sałatka z pieczonych buraczków

Przygotowanie - warzywa

1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.
2. Buraczki (kostkę) wysmarowujemy oliwą i posypujemy przyprawami (najłatwiej wytaplać je w misce). Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową.
3. Buraczki pieczemy, aż zmiękną – od 25 do 40 min, zależnie od wielkości kostki i mocy piekarnika. Po 20 minutach warto zajrzeć do piekarnika i obrócić blaszkę, żeby buraki równo się upiekły.

Składniki - sos:

sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka liści świeżej mięty
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie - sos + warzywa:

1. Składniki na sos mieszamy. Polewamy nimi jeszcze ciepłe buraczki.
2. Przestudzone buraczki mieszamy z sałatami. Posypujemy pestkami dyni.



Smacznego!
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz