Pod koniec stycznia zorganizowałyśmy w Krakowie warsztaty kuchni roślinnej. Uczestniczki przez ponad trzy godziny dzielne mieszały, siekały i gotowały. Było przy tym mnóstwo zabawy!
Przestrzeń na warsztaty udostępnił Apartament Krakowski - dziękujemy i polecamy :)
Nasze menu obejmowało pełen obiad, a więc pierwsze danie - zupa krem z pieczonej papryki, drugie - kotlety z całych ziaren soi, a do tego dwie sałatki - z pieczonych buraczków i z granatu. Przy okazji pokazałyśmy jak "rozbroić" te owoce o pięknych czerwonych ziarenkach.
Sałatka z granatem |
Nie mogło oczywiście zabraknąć deseru - było to ciasto czekoladowe z cukinią.
Ciasto czekoladowe z cukinią |
Uczestniczki warsztatów zgodnie twierdziły, że czas minął im niepostrzeżenie.
Dziękujemy wszystkim za przybycie i cieszymy się na myśl o kolejnych warsztatach :-) A poniżej przepis na sałatkę z buraczków - wszystkie pozostałe przepisy są już na blogu (wystarczy kliknąć linki w tekście powyżej).
Sałatka z pieczonych buraczków
Składniki - warzywa:
• 2-3 średnie buraczki, obrane i pokrojone w kostkę
• 1-2 łyżki oliwy
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki soli
• świeżo zmielony pieprz
• uprażone pestki dyni
• rukola / mix sałat
Sałatka z pieczonych buraczków |
Przygotowanie - warzywa
1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.
2. Buraczki (kostkę) wysmarowujemy oliwą i posypujemy przyprawami (najłatwiej wytaplać je w misce). Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową.
3. Buraczki pieczemy, aż zmiękną – od 25 do 40 min, zależnie od wielkości kostki i mocy piekarnika. Po 20 minutach warto zajrzeć do piekarnika i obrócić blaszkę, żeby buraki równo się upiekły.
Składniki - sos:
• sok z 1 cytryny
• sok z 1 pomarańczy
• 4 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżka liści świeżej mięty
• 1 łyżeczka soli
• świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie - sos + warzywa:
1. Składniki na sos mieszamy. Polewamy nimi jeszcze ciepłe buraczki.
2. Przestudzone buraczki mieszamy z sałatami. Posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz