czwartek, 6 sierpnia 2015

Najlepsze wegańskie naleśniki z owocami (naprawdę!)

Zdarza się Wam tak czasami, że tygodniami nic się nie dzieje, a jak już zacznie się dziać, to wszystko na raz? U mnie tak właśnie było ostatnio :) Jest sezon wakacyjny, wiadomo, upały, więc komu by się chciało gotować - wymówek jest mnóstwo! Z drugiej strony, po urlopie "w głuszy" wróciłam z głową pełną pomysłów, tylko nie wiedziałam, od czego zacząć. W rezultacie mam na tapecie kilka przepisów, ale do jednego nie mam zdjęć, do drugiego opracowanych najlepszych proporcji, trzeciego jeszcze nie zdążyłam wypróbować... 


W ten weekend trochę przyspieszyłam z gotowaniem i mam nadzieję, że na blogu wkrótce pojawią się tego efekty. Póki co, pomyślałam, że podzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na naleśniki, który już dość dawno zdetronizował u nas wszystkie inne i wisi przypięty na tablicy korkowej, żeby zawsze mieć go pod ręką.


Przepis pochodzi z książki "Vegan Brunch" Isy Chandry Moskowitz, która jest naszą absolutną mistrzynią, jeśli chodzi o wegańskie przepisy. Nie znamy żadnego (!) jej przepisu, który by nie wyszedł; możemy tylko podzielić je na BARDZO udane i po prostu udane.  "Veganomicon", którego jest z Terry Hope Romero współautorką, stanowi dla nas biblię kulinarną i leży na honorowym miejscu w kuchni/na dysku (*niepotrzebne skreślić). Jedyna zmiana, którą wprowadziłyśmy w poniższym przepisie, to brak dodatku syropu z agawy czy innych słodzików, dzięki czemu takie naleśniki można podać zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Tym razem proponujemy wersję słodką, bo jest środek lata i owoców pod dostatkiem - wystarczy dodać wegańskiej bitej śmietany z mleka kokosowego, i gotowe!


Oprócz składników, które znajdą się w każdej kuchni (mąka pszenna i ziemniaczana, mleko) przepis zawiera też mąkę z ciecierzycy. Jeśli jeszcze się z nią nie znacie, zachęcamy, by jak najszybciej się z nią zaprzyjaźnić. Nie tylko jest idealnym zagęstnikiem (jak w tym kremie), składnikiem ekspresowej pizzy, ale również zamiennikiem jajek w przepisach na frittatę, hiszpańską tortillę czy po prostu omlet. Warto więc mieć torebkę takiej mąki w szafce :)



Naleśniki z owocami

Składniki
(na 10-12 naleśników)

Ciasto na naleśniki:
  • 1 1/2 szkl. mleka roślinnego (niesłodzonego)
  • 1/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do smażenia:
  • olej kokosowy lub rzepakowy
Do podania:
  • owoce sezonowe
  • schłodzone mleko kokosowe (minimum przez noc w lodówce)
  • cukier puder/stewia - do smaku 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy blenderem lub trzepaczką, tak aby nie było grudek.
  2. Wstawiamy na godzinę do lodówki. To ważne, nie pomijajcie tego etapu - w tym czasie ciasto zgęstnieje. Jak mówi Anka, let the gluten magic happen :D
  3. Po wyjęciu z lodówki mieszamy ciasto trzepaczką, i pamiętamy o tym, by przed wylaniem każdego kolejnego naleśnika też przemieszać masę.
  4. Na patelni mocno rozgrzewamy olej (około łyżki): na kuchni elektrycznej temperatura około 8-9/10, na gazowej - średnio-duży płomień. Chodzi o to, żeby naleśnik szybko się zrumienił na brzegach.
  5. Jeśli pierwszy naleśnik przyklei się do patelni, nie zrażamy się - czyścimy patelnię i smażymy następny.
  6. Do gotowych naleśników pakujemy ulubione owoce (jagody/borówki, maliny, truskawki, wiśnie...), dodajemy gęste mleko kokosowe dosłodzone cukrem pudrem/stewią, składamy w ulubiony kształt (trójkąty? rurki? koperty?) i pałaszujemy!

Smacznego :)
Magda

13 komentarzy:

  1. Dwa razy jest podana mąka ziemniaczana. Brakuje mąki z ciecierzycy. Ja z prośbą o podanie, która to która? :) Abym czegoś nie pomyliła podczas pichcenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojoj! dzięki za błyskawiczną reakcję, już poprawione! :)

      Usuń
  2. ile dać tej mąki z ciecierzycy? Bo w składnikach na ciasto nie widzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawione, dzięki! taka widać korektorska karma :D

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie szukałam takiego super przepisu, który wyjdzie! Dzięki wielkie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie naleśniki z chęcią bym zjadła ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. mam słabość do naleśników, bardzo lubię je smażyć, ale jeszcze bardziej lubię je jeść :D muszę wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też tak mamy, a naleśniki zawsze jakoś same znikają ;)

      Usuń